Krystaliczne kwiaty z Harvardu
21 maja 2013, 05:01Wystarczyły odpowiednie manipulacje gradientem chemicznym w zlewce, by na Uniwersytecie Harvarda powstały piękne krystaliczne kwiaty, których wielkość liczona jest w mikrometrach. Wim L. Noorduin z Harvard School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) odkrył, że jest w stanie kontrolować wzrost kryształów tak, by powstały skomplikowane, niezwykle miłe dla oka struktury
Skroplone powietrze napędzi samochody?
20 maja 2013, 11:39Kilka firm i insytutów badawczych postanowiło odkurzyć XIX-wieczną ideę przechowywania energii w postaci skroplonego azotu z powietrza atmosferycznego. Najpierw, dzięki energii elektrycznej, powietrze jest schładzane do temperatury około 200 stopni Celsjusza poniżej zera, dzięki czemu uzyskujemy skroplony azot
Czy kopce w dżungli to Białe Miasto?
16 maja 2013, 13:14Filmowiec Steven Elkins od dawna poszukuje legendarnego Ciudad Blanca (Białego Miasta). Pasjonatowi udało się zabrać do Hondurasu specjalistów z Uniwersytetu w Houston i w zeszłym roku ekipa poinformowała o odkryciu czegoś, co wyglądało na fundamenty i wzgórza osady. Nieupubliczniane wcześniej zdjęcia miały zadebiutować na tegorocznym Meeting of Americas w Cancún.
Mniej prądu z Amazonii
15 maja 2013, 10:23Gdy mowa jest o wylesianiu Amazonii, zwykle wspomina się o utracie habitatów i kolejnych gatunków. Jego pozytywnym efektem ma być natomiast zwiększony przepływ w amazońskich rzekach, co z kolei pozwoli krajom Ameryki Południowej na pozyskiwanie większej ilości energii z hydroelektrowni
Grozi nam utrata bioróżnorodności
13 maja 2013, 12:07Ponad połowa gatunków roślin i zwierząt może do końca obecnego wieku doświadczyć olbrzymiego spadku zasięgu występowania, ostrzegają naukowcy z University of East Anglia (UEA). Uczeni przyjrzeli się 50 000 gatunków roślin i zwierząt występujących na całym świecie i przeprowadzili symulacje dotyczące zmian ich zasięgu spowodowanych smianami klimatycznymi
Szampan na zdrowie
9 maja 2013, 10:43Spożywanie od jednej do trzech lampek szampana tygodniowo chroni przed związaną ze starzeniem się utratą pamięci oraz spowalnia rozwój wielu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. demencja. Naukowcy z University of Reading dowiedli, że obecne w szampanie związki fenolu poprawiają pamięć przestrzenną
Pył usztywnia tętnice
29 kwietnia 2013, 09:40Długotrwałe wystawienie na zanieczyszczenia powietrza prawdopodobnie przyspiesza rozwój arteriosklerozy, uważają naukowcy z dwóch amerykańskich uczelni. Profesorowie Sara Adar z University of Michigan i Joel Kaufman z University of Washington stwierdzili, że drobne zanieczyszczenia pyłowe są powiązane z procesem pogrubiania dwóch wewnętrznych warstw ścian tętnicy szyjnej wspólnej
Co ogrzewa zimne piwo?
29 kwietnia 2013, 08:49Podczas nadchodzącego lata ponownie będziemy zastanawiali się, dlaczego zimny napój tak szybko się ogrzewa i co zrobić, by zachował niższą temperaturę na dłużej. Problem ten rozwiązali... klimatolodzy z Univeristy of Washington
Rodzice mają więcej wspólnych bakterii z psami niż z dziećmi
18 kwietnia 2013, 11:56Właściciele psów dzielą z nimi więcej bakterii niż z własnymi dziećmi.
Papier zniesie wszystko, nawet kąpiele w ultrafiolecie
17 kwietnia 2013, 06:29Inżynierowie z tajwańskiej firmy Claridy Advanced RFID Solutions opracowali urządzenie do sterylizacji papierowych książek. Choć jego nazwa (IDSmart Bookshower) nawiązuje do prysznica, woluminów się, oczywiście, nie kąpie, tylko naświetla ultrafioletem i przedmuchuje silnym strumieniem powietrza.